2011 : QUIN DÉU, QUINA RELIGIÓ ?

2011 : QUIN DÉU, QUINA RELIGIÓ ?

Escola pública DOMENY
Carretera de Taiala, 2
Girona 

Consulta el tríptic de la trobada

MISSATGE D’EN PERE CASALDÀLIGA PER LA TROBADA 

Gent amiga de la Trobada, aquesta tribu de solidaritat amb les nostres causes, aquest servei de comunió que estimula.

Enguany, la Trobada vol aprofundir en "Quin Déu? Quina religió?". Estareu ben assessorats pel company Vigil, mestre capdavanter en aquesta temàtica.
Churchill deia que en el fons de cada problema hi ha una Lliura Esterlina. El gran cínic ho sabia molt bé. Nosaltres podem dir que en el fons de cada problema hi està Déu. La religió és entranya de totes les cultures i, enguany, si creixen l’ateisme i l'agnosticisme, creix també la religió amb una proliferació exuberant de manifestacions. Diu que Nietzsche ja està reconeixent que Déu no és mort i Ortega i Gaset continua avisant: "Dios a la vista".

Però, de què estem parlant quan parlem de Déu i de religió?. Déu, sí, però quin Déu?.  Sí la religió, però quina mena de religió?. Jo tinc un poema que retruca amistosament a la Madre Teresa d’Àvila que té aquella famosa dècima: "Sólo Dios basta". Li dic a la Santa:

Sólo Dios basta, Teresa,
siempre que sea aquel Dios,
que es Él y todos y todo
en comunión.
Una autèntica vivència de Déu, una religió autèntica, ha d'ésser macroecumènica, plural, holística. Sempre en procés de trobada, oberta al misteri i de peus i de cor a terra fent camí amb tota la fillerada de Déu. El veritable Déu "serveix", perquè és amor. Una religió que no serveix per servir, no serveix per res, deia aquell valent bisbe francès. La religió ha d'ésser una vivència de convivència fraterna i sororal, de complicitat humana en totes les causes d'aquesta única gran família que és la Humanitat.

Quan es repeteixen aquests cataclismes que estem vivint arreu del Món i que la ciència i la tècnica no poden aturar, esclata sempre, escandalitzada, la pregunta: I Déu què hi fa?. Una pregunta comprensible, però que nosaltres, que tenim fe en el Déu vivent que és amor, hauríem de respondre amb una altra pregunta: I nosaltres què hi fem?.

I aquesta pregunta us deixo i em deixo al cor, per tal de continuar units en la trobada diària de la nostra solidaritat i de la nostra tendresa humana. Quin Déu anuncio jo? Quina religió és la meva?. No sols "a la tarda de la vida", sinó a tots els capvespres, a casa, al treball, a la comunitat, en l'acolliment als altres i a les altres, som jutjats per l'amor en qui creiem, per l'amor que donem.

Gràcies. I seguim fent via amb la més inclaudicable esperança. Parlant en cristià, on és la por, on el defalliment, si creiem que "tot és Gràcia", que tot és Pasqua?.

Pere Casaldàliga, amb el parkinson i tot 

 

 

Programa

10:00 h. Inscripcions i recollida de documentació.
10:30 h. Benvinguda i presentació de la jornada.
10:45 h. Ponència: QUIN DÉU, QUINA RELIGIÓ? a càrrec de Jose Maria Vigil
11:30 h. Descans
12:00 h. Continuació de la ponència i col·loqui
13:00 h. Missatge de Pere Casadàliga
14:00 h. Dinar
16:00 h. Intervencions 
             "Déu, més enllà de les religions"
             Laia de Ahumada (doctora en filologia, escriptora i coordinadora del Centre Obert   Heura)
16:30 h. "La recerca de l'Absolut a les diferents tradicions" 
             Teresa Guardans (doctora en humanitats i professors del CETR)

17:00 h. Diàleg
17:30 h. Pregària interreligiosa
19:00 h. Comiat