2008 : AMB LA POLÍTICA DE LA NOVA TERRA

2008 : AMB LA POLÍTICA DE LA NOVA TERRA

El passat 2 de març, amb el lema “Amb la política de la nova Terra”, celebràvem al Casinet d’Hostafrancs de Barcelona, la 20ena Trobada de la nostra associació.

En un aniversari tan significatiu, coincidint alhora amb els 80 anys del bisbe Pere, la vam voler tornar a dedicar a una de les causes majors que han orientat el servei d’en Pere Casaldàliga i del bisbat de Sâo Félix: LA CAUSA DE LA TERRA.

L’any 93 ja havíem dedicat la campanya a aquesta causa, centrant-nos amb la necessitat de la reforma agrària a Brasil. Quinze anys després, lluny d’haver-se aconseguit aquesta reforma agrària, tot i que , l’MST a Brasil ha aconseguit assentar a milers de famílies de pageses, la problemàtica de la terra s’ha anat fent més global.

Per la campanya d’enguany, vam tenir la sort de comptar amb la presència Joâo Pedro Stedile, fundador i membre de la direcció nacional del MST i de Via Campesina de Brasil, que durant el matí ens va parlar de la conjuntura actual i de la situació de la Reforma Agrària a Brasil. Ho va fer a partir d’una interessant analisi històrica. Entre altres coses, ens va dir que avui, ja no són només els grans terratinents, els enemics del petits pagesos. Ara cal lluitar contra les grans empreses d’agronegocis, productores de transgènics, i contra els mercats financers que especulant amb els aliments, fan que cada cop hi hagi més pobres al món i que cada cop sigui més difícil la producció autòctona d’aliments. D’aquí la gran importància de Via Campesina, organització internacional que acull a diferents organitzacions pageses, indigenes... de 56 països del món que lluita a favor de la Sobirania Alimentària, de l’agroecologia, i contra les grans cadenes de distribució alimentàries.

A la tarda ens van acompanyar, Pep Riera, pagès del Maresme, i històric sindicalista de la pagesia catalana, Xavier Montanyès, tècnic de campanyes a “No et mengis el Món” i Monica Vargas Investigadora de l ‘Observatori del Deute en la Globalització. Tots ells, militants de moviments socials, associacions i sindicats que lluiten a favor de l’agroecología i Sobirania Alimentària a casa nostra , i que ens van parlar de la situació de la pagesia a Catalunya, dels transgènics, d’agrocombustibles, de les grans superfícies d’aliments....

Amb les seves aportacions vam poder entendre que realment la problemàtica es global, cosa que provoca que la lluita sigui també global. No va faltar tampoc, abans de dinar, el vídeo amb el missatge del Bisbe Pere que ens va fer arribar per la Trobada.

També durant tota la Jornada, va haver-hi temps per moments més íntims, poètics, de celebració. Vam començar recordant tot el camí fet fins ara per la nostra associació, el•laborant un mural recordatori de les 20 Trobades. Abans de dinar, va haver-hi un moment per celebrar els 80 anys del bisbe Pere, on tots els assistents vam llegir un bonic homenatge, fet pels companys del MST, que es va veure ampliat a l’inici de la tarda amb el recital d’una selecció de poemes i escrits de Pere Casaldàliga a càrrec de Ventall Teatre de Vic. La diada es va acabar amb la celebració de l’ Eucaristía.

En Joao Pedro Stedile, va estar una setmana amb nosaltres. Durant aquesta setmana, va ser convidat a fer xerrades a Manresa, Reus i la Universitat Autònoma de Barcelona. També, va participar a la inauguració de Fira Natura a Lleida, on va ser presentada la Iniciativa Legislativa Popular a favor d’una Llei que declari Catalunya Lliure de Transgènics. A més a més va atendre a mitjans de comunicació: ràdio, televisió i escrits i contactar amb diferents organitzacions i institucions.

Una Campanya/Trobada 2008 , la 20ena, de la que estem molt contents/es i que ens encoratja a continuar en la nostra tasca de donar a conèixer les Causes del Bisbe Pere.

A la Galeria d'imatges trobaràs fotos de la trobada. 

Tríptic de la trobada

Programa

10:00 h. Inscripcions i recollida de documentació
10:30 h. Benvinguda i presentació de la jornada
10:45 h. Ponència: AMB LA POLÍTICA DE LA NOVA TERRA
a càrrec de Joao Pedro Stedile membre de la Direcció Nacional del MST i de VIA CAMPESINA BRASIL.
11:30 h. Descans
12:00 h. Continuació de la Ponència
13:00 h. Video: Missatge de Pere Casaldàliga
13:30 h. Dinar (servit per la Fundació Futur: restauració sostenible)
15:00 h. Lectura de poemes d'en Pere Casaldàliga a càrrec de Ventall teatre de Vic
15:45 h. Diàleg amb el ponent.
Pep Riera, pagès del Maresme . Històric sindicalista de la pagesia catalana.
Rosa Binimelis, membre de la Plataforma Transgènics Fora! de Catalunya i Investigadora de l'Institut d'Economia Ecològica i Ecologia Política i de la Universitat Autònoma de Barcelona
Xavier Montanyès , Tècnic de campanyes a "No et Mengis el Món" i col·laborador en moviments socials per la lluita a favor de l'agroecologia i la Sobirania Alimentària.
Monica Vargas, Investigadora del Observatori del Deute en la Globalització.
18:00 h. Eucaristia
19:00 h. Comiat